Жертва на обстоятелствата

Жертва на обстоятелствата-грешка 5

„Сега не е подходящия момент да се започват нови проекти, по-добре да изчакам“ Познато ли ви е това гласче, което често се обажда и то точно в моментите, когато трябва се предприемат действия и да се реализират проекти, да се изпълнят задачи или пък да се направят оптимизации.


Истинският предприемач се отличава точно в тези ситуации, защото е 100% доказано, че в периодите на кризи, на променяща се икономическа обстановка, на дефицити от различен характер, на пандемия (едно ново обстоятелство, с което си станахме много близки, последните две години), той включва цялата си креативна енергия и търси бърз и правилен изход, адаптира се и действа.


Обратното е много опасно, защото от лидер се превръщаш в жертва и то не спрямо някой и нещо, което е насочено срещу теб, а жертва на обстоятелствата, които в много от случаите са по-големи от нас и на които ние по никакъв начин не можем да променим, но на които определено можем да потърсим начин да противодействаме.


Винаги съм се чудила, защо хората отделят толкова много енергия да коментират например политическата обстановка или икономически факт, свързан с покачването на цената на ресурсите, да търсят всякакви форми за изява на възмущение, да гледат до безкрай новини и да се опитват да не пропуснат нито един детайл, вместо да впрегнат целия си потенциал и да се фокусират върху гъвкаво решение за изход.


Ще завърша статията си с бързи насоки.

  1. Правете си бърз анализ, дали обстоятелствата са под ваш контрол и влияние или не.
  2. Ако осъзнаете, че обстоятелствата са извън вашите възможности за промяна, ги приемете такива каквито са.
  3. Преценете кое е влиянието с негативен знак, които биха могли да окажат върху вашият бизнес и ежедневие, след което потърсете каква би била ползата от тях.
  4. Не оставяйте страхът от негативно влияние да ви обхване, а го заместете с адаптивни решения, нишови възможности и ползи.

И накрая ще ви дам един много елементарен пример, за да съм сигурна, че ще разберете моето послание.

Прибирате с чанти от пазар и асансьорът е развален. Ясно е, че не можете да го ремонтирате. Тръгвате по стълбите. Не се ядосвате, не трупате негативни емоции, а си казвате „ Ето една чудесна възможност да направя дълго отлаганото упражнение, качване по стълби “. Това е начин на мислене. Колкото по-бързо го овладеете, толкова по-лесно ще започнете да се справяте с негативните обстоятелства и определено ще бъдете по-щастливи.


Очаквай следващите видеа от поредицата „ Десетте най-често срещани грешки на малките предприемачи“.

А до тогава разгледай програмата за Бизнес растеж Believe to fly